Beidan: Yabancı sermaye neden Çin’i "yatırım cenneti" olarak görüyor?
CGTN Muhabiri Cao Beidan, dünyada tek taraflılık ve korumacılığın yükselmesinin, daha önce görülmemiş bir ekonomik belirsizlik yarattığını ifade etti.

CGTN Muhabiri Cao Beidan, dünyada tek taraflılık ve korumacılığın yükselmesinin, daha önce görülmemiş bir ekonomik belirsizlik yarattığını ifade etti.
CGTN Muhabiri Cao Beidan'ın haberine göre ,dünyada tek taraflılık ve korumacılığın yükselmesi, daha önce görülmemiş bir ekonomik belirsizlik yaratırken, çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticileri endişelerini dillendiriyor.
Çin'e yönelen yabancı yatırımcıların, umut dolu ve parlak bir piyasa gördüğünü belirten Beidan şunları dile getirdi:
"Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün başkent Beijing’de farklı ülkelerden iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek, Çin'in geniş pazar potansiyeli, istikrarlı politika beklentileri ve güvenli ortamı ile yabancı yatırımlar için verimli bir zemin sunduğunu vurguladı.Söz konusu görüşmeye katılan temsilciler, CEO’lar ve yönetim kurulu başkanları, Çin'i bir " vaha ve yatırım cenneti" olarak görüyor. ABD’li FedEx, Alman Mercedes-Benz ve Fransız Sanofi gibi birçok yabancı şirket, son yıllarda Çin’deki yatırımlarını artırarak Çin pazarıyla birlikte büyümeye devam etti. Özellikle Mercedes-Benz, Çinli ortaklarıyla birlikte 14 milyar yuanın üzerinde yatırım yapacağını duyurdu, Sanofi ise Beijing’de yaklaşık 1 milyar avro değerinde bir insülin üretim tesisi inşa etmeyi planlıyor. Bu yatırımlar, yabancı sermayenin, Çin tarzı modernleşme, reform ve dışa açılma ile yenilikçilik süreçlerine katılarak Çin ekonomisinin küreselleşmesi ile entegrasyonunda önemli bir itici güç oluşturduğunu gösteriyor."
Beidan, şu anda, küresel ekonominin toparlanmada zorluk yaşadığını vurgulayarak, "Ticari ihtilaflar boy gösteriyor ve ekonominin dinamizmi belirgin şekilde yetersizlik kalıyor. Bilhassa ABD’nin dünya çapında ticaret savaşlarını sürekli olarak tırmandırması ve uluslararası ekonomik düzeni bozması bağlamında, yabancı yatırımcılar neden hala Çin pazarına güveniyor?" dedi.
Yatırımcılar için öngörülebilirliğin, gelişmenin ön koşulu olarak görüldüğünü belirten Beidan, "Çin’in dünyaya kazandırdığı kesinlik ve öngörülebilirlik, siyasi öngörülebilirlikte yatıyor. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in belirttiği gibi, Çin’in kapıları giderek daha çok açılacak ve yabancı sermayeye ilişkin politikaları değişmeyecek. Çin, son yıllarda internet ve kültür gibi farklı alanlarda dışa açılmayı güçlendirdiği gibi, sağlık ve eğitim alanlarında da büyük çaplı reformlara imza attı. Bu yıl, Çin’in ilk yabancı sermayeli genel hastanesi Tianjin’de hizmete girdi." ifadelerini kullandı.
Beidan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bunun yanı sıra, Çin’in güvenli gelişme ortamı da yabancı yatırımcıları cezbeden kilit faktörlerden biri olarak belirtiliyor. Çin, uzun yıllardır siyasi istikrarı ve toplumsal güvenliği ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor.Yabancı yatırımcılar için pazar büyüklüğü ve potansiyeli de son derece önem taşıyor. Çin, dünyanın ikinci büyük tüketim pazarı olduğu gibi, dünya çapında en büyük orta sınıfa sahip ülke konumunda bulunuyor. Çin, büyük bir tüketim potansiyeli ve yatırım fırsatları sunuyor. Bununla birlikte, özellikle hizmet sektöründe tüketim süratle artıyor. 2024'te Çin’de kişi başına hizmet tüketimi yaklaşık yüzde 46 oranında seyrederek, gelişmiş ülkelerin seviyesine yaklaştı. Bu, yabancı şirketlerin Çin'deki faaliyetlerini artırmasına fırsatlar sunuyor. Örneğin, FedEx, Çin pazarının canlılığına ve geleceğine büyük umutlar besleyerek, ülkeye yatırım yapmaya devam edeceğini belirtiyor."
Çin ekonomisinin dinamizminin, yabancı yatırımcıların Çin’e dönük ilgisinin önemli bir nedeni olduğunu öne süren Beidan," Yeşil, dijital ve akıllı dönüşümün hızlanmasıyla birlikte Çin’in yeni teknoloji devrim ve endüstriyel dönüşüm için kusursuz bir uygulama sahası hâline gelmesi bekleniyor. Özellikle yapay zeka, kuantum teknolojisi ve 6G gibi yeni yükselen alanlarda Çin, yabancı yatırmcılara daha büyük bir gelişme alanı sunuyor." dedi.
Beidan, Mercedes-Benz Yönetim Kurulu Başkanı Ola Källenius'un, Çin’in inovasyon ruhunun, politika desteğinin ve teknik altyapısının yabancı şirketlere büyük inovasyon fırsatları sunduğunu aktararak,"Çin’in reform ve dışa açılma süreci hiçbir zaman durmadı. Son yıllarda, yabancı sermayeli yatırımlar ve dış yatırım yönetim sisteminde reformlar sürekli derinleştiriliyor, yapısal reformlar istikrarlı şekilde ilerletiliyor. Gelecekte, Çin’de faaliyet gösteren yabancı yatırımlar için daha fazla fırsat yaratılacak. Çin’e inanmak, yarına inanmak demektir; Çin’e yatırım yapmak, geleceğe yatırım yapmaktır." sözlerine yer verdi.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 eu7. Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.