FOCAC 2024'e katılanlar geleceğe umutla bakıyor
Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi (FOCAC) Beijing’de açıldı.
Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi (FOCAC) Beijing’de açıldı.
Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi (FOCAC) Beijing’de açıldı. Zirveye katılan Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, bakanları ve uluslararası örgütlerden temsilciler olmak üzere yaklaşık 100 konuk, Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN’ye röportaj verdi. Katılımcılar, Çin ile Afrika ülkelerinin modernleşme yolunda el ele güzel bir geleceği yaratacağına umutla bakıyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin ve Afrika’nin işbirliği geliştirmesinin Afrika’nın kalkınması için önemli bir adım ve Güney-Güney İşbirliği’nin temeli olduğunu, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile Afrika Birliği’nin “Gündem 2063” vizyonunda belirlenen hedefler ile uyumlu olduğunu söyledi.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulan uluslararası sistemde Afrika ülkelerinin çıkar ve taleplerine yeterince önem verilmediğine işaret eden Guterres, bu arka planda Çin’le işbirliğinin Afrika için son derece anlamlı olduğunu vurgulayarak Çin’in yatırımlarının bölgedeki altyapı tesisleri ile eğitim gibi alanlardaki eksikliklerin giderilmesine katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.
Forumun Afrika eş başkanı Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun Güney-Güney İşbirliği’ni ilerleten önemli bir mekanizma olarak Çin ile Afrika arasındaki dostluğun sağlamlaştırılması, meydan okumaların göğüslenmesi ve kalkınmanın teşvik edilmesi için önemli bir platform olduğunu söyledi. Faye, “Küresel Güney” ülkelerinin el ele vererek daha kapsayıcı ve adil bir uluslararası düzeni oluşturmaya çaba göstermesini temmeni ettiğini belirtti.
Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio ve Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera ise "Kuşak ve Yol" girişiminin ortak inşasının Afrika'ya getirdiği kalkınma fırsatlarından övgüyle söz ederek Çin’i stratejik ortak ve güvenilir dost olarak gördüklerini vurguladılar.
Kongo Cumhuriyeti (Brazzaville), Angola, Uganda ve Libya gibi birçok ülkenin devlet ve hükümet başkanları da Çin’le işbirliği daha da derinleştirme ve Çin’in gelişme deneyimlerinden örnek almayı arzuladıklarını kaydettiler.
Kongo Cumhuriyeti (Brazzaville) ve Güney Afrika gibi ülkelerin Beijing büyükelçileri ise Çin’deki reformun kapsamlı şekilde derinleştirilmesi ve modernleşme yolunun iki taraf arasındaki ortaklığa daha geniş bir perspektif yaratmasını beklediklerini söylediler.
Afrika ülkelerinin iş çevrelerinden ve basın kuruluşlarından temsilciler, CGTN’ye verdikleri röportajlarda, Çin ile Afrika arasındaki kazan-kazan ilkesine dayalı ortaklık ilişkileri sayesinde, Afrika ülkelerinin tarım, teknoloji ve tıbbi tedavi alanlarında büyük gelişmeler kaydettiğini, Çin’in gelişiminin Afrika’ya fırsatlar getirdiğini savundular.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2024 eu7. Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.