Uluslararası uzmanlar Beijing'de buluştu
Medeniyetler Arası Diyalog Bakanlar Toplantısı kapsamında, "Medeniyetler Arası Temas ve Değişim: Kültürel Aktarım ve İnovasyon" adlı alt forum bugün Beijing'de düzenlendi.

Medeniyetler Arası Diyalog Bakanlar Toplantısı kapsamında, "Medeniyetler Arası Temas ve Değişim: Kültürel Aktarım ve İnovasyon" adlı alt forum bugün Beijing'de düzenlendi.
Medeniyetler Arası Diyalog Bakanlar Toplantısı kapsamında, "Medeniyetler Arası Temas ve Değişim: Kültürel Aktarım ve İnovasyon" adlı alt forum bugün Beijing'de düzenlendi. Forumda konuşan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Tanıtım Departmanı Başkan Yardımcısı ve Çin Medya Grubu (CMG) Başkanı Shen Haixiong, küresel bir medeniyetler arası diyalogu destekleyen iş birliği ağı kurulması ve medeniyetler arası değişim ile teknolojinin entegrasyonunun teşvik edilmesini önerdi.
Etkinlikte ayrıca "Medeniyet Anlayışımız" başlıklı küresel anket yayımlandı ve "Küresel Medeniyetler Arası Temas ve Değişim Araştırma Programı" başlatıldı. Yirmiyi aşkın ülkeden 140'tan fazla davetli foruma katılarak kültürlerin aktarılması ve yenilikle geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.
Forum kapsamında CMG muhabirlerinin sorularını yanıtlayan konuşmacılar, medeniyetler arası diyalog ve iş birliğinin önemine vurgu yaptı.
David Ferguson
Ferguson: Diyalog, barış ve uyum için kilit rol oynuyor
Çin Uluslararası İletişim Grubu(CICG) Onursal Baş İngilizce Editörü ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in “Çin’in Yönetimi” adlı kitabının editörlüğünü üstlenen David Ferguson, dünyadaki mevcut küresel türbülans döneminde medeniyetler arası diyaloğun barış ve kalkınmadaki önemini vurguladı. Ferguson, dünyanın kritik bir eşikte olduğunu belirterek, bazı Batılı güçlerin çatışmayı körüklerken, alternatif olarak barış ve uyum yolunun mevcut olduğunu ifade etti. Ferguson, “Barış ve uyumu sağlamak için insanların birbirini anlaması ve insan olarak görmesi şart.” dedi.
Çin'in "Medeniyetler Arası Temas ve Değişim: Kültürel Aktarım ve İnovasyon" adlı alt foruma ev sahipliği yapmasının ülkenin barışa olan kararlılığını gösterdiğini belirten Ferguson, Çin'in geleneksel felsefesindeki 'Farklılık İçinde Uyum' (和而不同 - Hé ér bù tóng) ilkesinin küresel diyaloğa katkı sağlayabileceğini dile getirdi. Ferguson, "Çin'in dünyaya öğretebileceği şeylerden biri, farklı etnik gruplarla bir araya gelerek tek ve uyumlu bir toplum inşa etme becerisidir." ifadelerini kullandı.
Andrei Avdonin
Rusya’daki Mir Novostey Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Andrei Avdonin, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin, tarihi İpek Yolu'nun medeniyetler arası değişim mirasını günümüze taşıdığını belirtti. Avdonin, daha fazla bağlantı kurmanın ve birbirini daha iyi anlamanın önemine işaret ederek, "Eğer daha fazla bağlantı kurarsak, birbirimizi daha iyi anlarız. Sonrasında ise tartışmaları silahlarla değil, dille yürütebiliriz. Bu, dünyayı daha güvenli hale getirebilir; insanlar daha rahat yaşayabilir ve bilim daha hızlı gelişebilir." diye konuştu.
Özgür Bursalı
Bursalı: "Medeniyetler girişimi yeni bir dünya ufku açacak"
Türkiye’den Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, forumda medeniyetler arası etkileşim ve iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Bursalı, dünya ülkelerinin artık "paylaşarak zenginleşen, saldırganlığa son veren ve barış içinde bir toplum kurma" hedefiyle birleşmeye başladığını belirterek, "Bu durum, stratejik iş birliğini de beraberinde getiriyor. Bu bağlamda, Medeniyetler girişimi yeni bir dünya ufku açacaktır." dedi.
Pierre Cabare
CMG muhabirinin medeniyetler arası diyalogun barış ve kalkınmadaki rolüne ilişkin sorusunu yanıtlayan Fransa eski Meclis Başkanı Pierre Cabaré, dünyanın savaşlar ve nükleer silahlar gibi ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, Çin’in bu tür küresel karmaşıklıkları aşmak adına farklı ülkeleri bir araya getirme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Cabaré, “Tıpkı Çinli filozof Konfüçyus’ün dediği gibi, sorunlar tartışma ve diyalog yoluyla çözülebilir.” ifadelerini kullandı.
Zhou Qing’an
Dekan Zhou Qing’an: Dijital medya kültürel mirası canlandırıyor
Tsinghua Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi Dekanı Zhou Qing’an, dijital çağda medyanın kültürel miras aktarımındaki rolüne değindi. Zhou, medyanın artık sadece haber aktarmakla kalmayıp, farklı kültürel içerikleri taşıyan önemli platformlar haline geldiğini belirtti. Dijital platformların kültürel iletişime güçlü bir ivme kazandırdığını vurgulayan Zhou, bu platformlar sayesinde hem profesyonellerin içerikleri geliştirebildiğini hem de izleyicilerin etkileşimle kültürel taleplerini dile getirebildiğini ifade etti.
Zhou, dijital teknolojilerin geleneksel kültüre yeni bir canlılık kattığını ve yaratıcı gelişimi teşvik ettiğini kaydetti. Gençler arasında, geleneksel kültürü yaratıcı biçimde dönüştürme eğiliminin arttığını belirten Dekan Zhou, gençlerin çağdaş bakış açılarını geleneksel kültüre katarak onu modern yaşama uyumlu hale getirdiğini söyledi. Zhou, "Kültür ancak çağın yaşamına entegre olduğunda canlılığını koruyabilir." sözleriyle konuşmasını tamamladı.
ÇKP Merkez Komitesi Tanıtım Departmanı’nın ev sahipliğiyle gerçekleşen forum, CMG ve Çin Renmin Üniversitesi’nin iş birliğiyle organize edildi.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 eu7. Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.